Aprèn a cuidar el pelatge del teu gos!

Aprèn a cuidar el pelatge del teu gos!

En aquesta publicació a càrrec de la secció de perruqueria canina d’Empordà Caní, volem que aprenguis a cuidar el pelatge del teu gos i, així, evitar alguns problemes de salut més comuns. Ja que, moltes vegades, quan ens porten els gossos a la perruqueria ja és massa tard, i cal aplicar algun tractament especial que es podria evitar amb un manteniment bàsic que es pot fer des de casa.

Com ja sabem, existeixen moltíssimes races de gossos, i cadascuna d’elles respon a una morfologia especial amb funcions específiques segons el seu entorn natural d’origen i les seves necessitats. 

A l’hora d’escollir un gos que t’acompanyarà durant molts anys, cal tenir molt en compte el tipus de pèl que ha de tenir per saber a què t’hauràs d’afrontar la resta de la seva vida. Ja que cada tipus de pèl requereix un manteniment i unes cures diferents, i alguns et poden comportar més feina del que pots assumir segons el ritme de vida que tinguis.

Els diferents tipus de pelatge de gos

A partir d’ara, quan parlem del mantell del gos, ens referim a l’estructura de pèls que cobreixen el seu cos. També conegut com a pelatge, en podem distingir fins a sis varietats diferents segons el seu gruix, longitud i estructura.

  • Pelatge curt.
  • Pelatge semillarg.
  • Pelatge llarg.
  • Pelatge arrissat.
  • Pelatge acordonat.
  • Pelatge dur.

Pelatge curt

Es considera que les races de gossos com el Boxer, Doberman, Braco, Beagle, Carlino, Bulldog, etc. són de pèl curt, ja que la seva mida no supera els 4 cm.

Els gossos de races de pèl curt requereixen ser raspallats una vegada a la setmana, excepte durant les èpoques de muda, que serà necessari fer-ho dues o tres vegades a la setmana. Per fer-ho, recomanem l’ús de raspalls de goma o guants especials per no malmetre la seva pell.

Cada mes i mig, o cada dos mesos, recomanem banyar-los amb el xampú Lavender per hidratar la pell i el pèl, i completar la sessió amb el bàlsam Lavender també.

A les races amb plecs a la pell com el Bulldog, és molt important hidratar bé la zona i deixar-la ben seca.

Pelatge semillarg

Les races de gossos amb pèl semillarg requereixen més cures i manteniment que les de pèl curt. En aquest pelatge podem trobar dues categories, la de pèl fi com els Golden, Chow Chow, Cocker, etc. i la de pèl gruixut com el Pastor Alemany, Alaska Malamute, Pastor Belga, etc.

Aquest pelatge necessita ser raspallat una vegada a la setmana, i cada dia en època de muda.

En aquest cas, quan parlem de raspallat volem dir desllanat, i consisteix a passar primer una carda per separar el mantell, després passar un rasclet per desfer els nusos sense estirades, i finalment es treu tot el pèl mort perquè el pelatge pugui transpirar correctament i dissipar la calor.

Els gossos que viuen dins de casa necessiten banys més freqüents, cada dos mesos, amb sabons que tinguin una concentració d’olis mitjana, com el xampú d’Olive. Finalment, aplicarem el bàlsam Olive que ajudarà a desllanar i a mantenir el pelatge hidratat. Degut a la doble capa de pèl que manté la humitat, cal assecar-lo al màxim per evitar que faci pudor i que aparegui  la pruïja o caspa.

Els gossos que viuen a la intempèrie requereixen més raspallat, però no cal banyar-los tan sovint, tres o quatre vegades a l’any és més que suficient perquè estigui net.

Pelatge llarg

Els gossos amb pèl de més de 6 cm de llarg, com el Yorkshire, Lhasa Apso, Shih-Tzu, etc. requereixen tenir molta cura del seu mantell, ja que s’embulla fàcilment si no es pentina diàriament. Això pot comportar que el pelatge s’ompli de nusos impedint la transpiració, la regulació de la temperatura i altres problemes de pell que poden generar un gran malestar a l’animal. Si actuem ràpidament quan apareguin els nusos, es podran desfer amb una màscara desenredant i una pinta selenosa. En cas contrari, caldrà tallar els flocs amb tisores, o rapar si el problema és més greu, amb els problemes dèrmics que això pot comportar. És molt important procurar no arribar a aquests extrems perquè rapar els gossos no és gens saludable per a ells.

Per evitar l’aparició de nusos, recomanem raspallar el gos diàriament amb productes naturals com suavitzants o màscares, com la Sugar mask o la Kerating mask.

Algunes races amb subpèl llanós que es desprèn amb facilitat, només requereixen un bon raspallat diari i, en èpoques de muda, desllanar. Altres races que no muden el pèl, requereixen un tallat estàndard adequat a la seva raça, evitant el rasurat per impedir la hipertèrmia.

La freqüència de bany varia segons la raça oscil·lant entre 15 dies i un mes i mig. Les races que no muden el pèl tendeixen a tenir la pell resseca, per això, en aquests casos cal utilitzar un xampú amb oli, com el xampú d’Argan, i després aplicar una crema o màscara nutritiva com la Sugar mask o el bàlsam d’Argan. Per evitar els embolics, cal pentinar entre bany i bany.

Per assecar el pèl després del bany, cal fer servir un assecador a temperatura mitjana per evitar la calor, ja que podria ressecar o irritar la pell de la teva mascota. A mesura que es va assecant amb l’assecador, també s’ha d’anar pentinant seguint la direcció del pèl amb una carda. Finalment, cal pentinar amb una pinta per tal de desfer els possibles nusos que s’hagin creat.

En el cas dels gossos amb subpèl, el pentinat durant l’assecament s’ha de fer des de l’arrel i començant per les capes més inferiors perquè el pèl quedi ben llis.

Pelatge arrissat

El pèl arrissat dels Caniches, Bichón Frise, Kerry Blue, etc. té unes característiques molt diferents de la resta de races, ja que mai deixa de créixer i no muda. Per aquest motiu cal que es raspalli cada dia per evitar que s’embulli o es nuï.

Aquestes races de gossos necessiten passar per “la pelu” més sovint, perquè requereixen un tallat específic cada cert temps, i el seu mantell s’ha d’humitejar amb un condicionador Biphasic per poder-se pentinar sense trencar el pèl.

Com que no tenen cap capa llanosa, poden ser banyats més sovint sense cap problema, cada 15 dies o una vegada al mes.

L’assecament s’ha de fer amb assecador d’aire tebi i pentinant a contrapèl amb una carda per donar volum i evitar embolics. Tot seguit, s’ha d’utilitzar una pinta per a recol·locar i una pinta de cardat per donar volum a la zona del cap, sobretot en casos com el Caniche.

En el cas que presentin nusos, s’hauran de retirar abans del bany amb una mascareta com el Sugar mask o l’oli de coco, i si cal, una pinta desenredant.

Pelatge acordonat

El Gos d’aigua espanyol, Komondor, Bergamasco, Bichón Habanero, etc. són races que presenten un pèl semblant al de la llana de les ovelles. Tenen un pèl molt espès i atapeït i no desprenen subpèl, per aquest motiu requereixen una atenció especial.

El seu pelatge en forma de rastes no s’hauria de rapar mai. Banyar-los més de dues vegades a l’any no és gaire recomanable, ja que perden el greix que recobreix el seu mantell i això els asseca la pell, tot i que això es pot controlar molt bé amb una alimentació adequada. Tampoc s’han de raspallar.

El pèl sol ser aspre, gruixut i dur, i segons va creixent va formant uns cordons que poden arribar a endurir-se. Per separar aquests cordons s’ha de fer amb els dits, mai amb tisores, fins que quedin cordons més petits.

Aquests gossos no és necessari banyar-los gaire, tres o quatre vegades a l’any són més que suficients, tot i que si recomanem que es banyin al riu o al mar tant com vulguin, ja que creen una hidratació natural a la pell i eliminen brutícia. Quan s’hagin de banyar a la banyera, cal aprofitar per hidratar bé la pell per evitar dermatitis o al·lèrgies. Durant el bany s’ha de rentar cada “rasta” amb les mans i una mica de xampú d’Argan perquè el pèl no perdi la seva típica textura. Normalment, es comença per la part posterior del cos.

Per eixugar, primer cal utilitzar una tovallola procurant no fregar per evitar que s’embulli i, finalment, passar l’assecador amb aire tebi i a certa distància per no ressecar la pell. Si es desitja també es pot donar forma a les rastes a cop de tisora, però no es recomana passar la màquina.

Pelatge dur

Pelatge aspre i dens que se sol donar en races ideals per a treballar sotabosc o amb vegetació baixa, com els gossos de cacera.

La longitud del seu pèl és idèntica en tot el cos, però consta de dues capes. Una capa principal més llarga que segons va creixent el pèl es va tornant més dur i aspre com un filferro, i una altra capa poc abundant i llanosa que l’ajuda a regular la temperatura corporal i el protegeix.

Aquests gossos no muden el pèl, que quan aquest és prou madur es mor, però no cau, i queda agafat a l’arrel dins el fol·licle, junt amb el pèl nou. El pèl madur s’ha d’extreure i això només es pot fer mecànicament amb l’ajuda d’unes fulles de stripping, evitant malmetre el pèl nou. Per aquest motiu és important passar per la perruqueria cada dos o tres mesos.

Amb el pèl dur, el bany es pot allargar 2 o 2,5 mesos. Per fer-ho, cal utilitzar un xampú especial per a pèl dur que sol portar extracte de llimona, que ajuda a minimitzar les possibles descamacions de pèl després del stripping. Per descomptat, res de suavitzants ni bàlsams, com a molt es pot fer servir un condicionador Biphasic, si cal, abans del bany, per eliminar els possibles nusos que es poden crear als faldons i a les barbes.

El raspallat ha de ser diari i, cada quinze dies, s’han de repassar la longitud de les barbes i els faldons en algunes races com l’Scottish Terrier.

L’assecament s’ha de realitzar amb aire tebi i pentinant cap avall amb una carda per evitar que s’embullin els faldons. Finalment, es repassa amb una pinta.

Com has pogut comprovar, fer un manteniment bàsic a la teva mascota canina no és tan complicat, però requereix molta dedicació i temps, sobretot en algunes races. Així que ja saps, abans d’escollir un gos pensa bé quin tipus de pèl et convé que tingui segons la teva disponibilitat de temps per dedicar-li. Una altra opció és portar el teu gos a la nostra perruqueria i el mimarem com es mereix 😉

Coneixes el programa de manteniment de la perruqueria d’Empordà Caní?

Aquest programa de manteniment consisteix en un registre de sessions programades adaptades a les necessitats del teu gos. D’aquesta manera el teu gos gaudirà d’una pell i un pèl més saludable, sense nusos i millorarà la seva olor corporal. També gaudirà d’una revisió contínua que ajudarà a prevenir malalties relacionades amb la pell.
Més comoditat i estalvi econòmic per a tu!

Per a més informació sobre com evitar i com tractar les al·lèrgies en gossos, pots contactar amb nosaltres a través de WhatsApp, trucant al +34 669 465 618 o omplint el nostre formulari de contacte.
També et pots subscriure al nostre Butlletí electrònic per mantenir-te informat per correu electrònic, o pots seguir-nos i contactar amb nosaltres a través de les xarxes socials Instagram i FacebookI, per descomptat, ens pots venir a veure sempre que vulguis a la nostra perruqueria de Torroella de Montgrí! 

>> Subscriu-te al nostre butlletí electrònic! <<