El meu gos té por als petards. Com el puc ajudar?

El meu gos té por als petards. Com el puc ajudar?

Quan arriba Sant Joan, algunes de les preguntes més habituals que ens feu és “Com puc ajudar el meu gos si té molta por als petards?” o “Què puc fer perquè el meu gos no tingui tanta por als petards?

Doncs bé, la por als petards dels gossos és un problema molt més habitual del que ens pensem i pot arribar a convertir-se en una fòbia si no es tracta correctament. I quan un gos té fòbia als petards, això li pot provocar problemes de salut molt seriosos com ara quadres d’ansietat, taquicàrdies, hiperventilació i, fins i tot, aturades cardíaques!

Per què el meu gos té por als petards?

Les causes d’aquesta por als petards que tenen els gossos no són del tot conegudes, però la comunitat científica i el sentit comú apunten cap a l’agudesa dels seus sentits. Els gossos tenen un sentit de l’oïda molt més desenvolupat que els humans, i això comporta que sentin els sorolls amb molta més intensitat que nosaltres. A més a més, hem d’entendre que ells no comprenen el que està passant i tota situació fora del normal els posa nerviosos.

Alguns experts creuen que la por als petards i a les tempestes pot venir per la via ancestral y per la via adquirida. És a dir, una por natural heretada basada en la supervivència de l’espècie que fa que el nostre gos busqui refugi de manera instintiva quan hi ha una tempesta. I una por irracional que adopta l’animal quan sent un soroll molt fort que l’espanta. En molts d’aquests casos, la por dels propietaris es transmet a l’animal de manera que li provoca una por totalment irracional.

Com puc ajudar el meu gos si té molta por als petards?

Doncs el primer que hem de saber és que no hi ha solucions miraculoses, però sí que podem prendre certes mesures per alleujar-ne els afectes.

Per començar cal tenir molt de compte a l’hora de passejar el gos durant aquesta època, ja que durant els dies previs a la revetlla de Sant Joan ja se solen tirar petards a totes hores i és molt probable que la nostra estimada mascota s’espanti i ens faci una forta estrebada per sortir corrents. Així que revisa bé tots els elements de subjecció com ara el collar, l’arnès i la corretja perquè no es pugui desfermar inesperadament i convertir una bonica passejada en un malson. Utilitzar elements de subjecció de qualitat com els de la marca Bub’s i Julius-K9, ajuda molt a evitar aquests tipus de problemes.

Durant aquests dies sempre és millor treure a passejar els gossos en hores de menys activitat pel que fa al soroll dels petards, aprofitant quan els nens estan a l’escola per exemple. A més, és important anotar el nostre número de telèfon al collar o arnès de l’animal perquè ens puguin avisar al més aviat possible si se’ns escapa. I recorda que és obligatori que els gossos portin el xip identificatiu reglamentari.

  • És molt important que el gos no es quedi sol a casa i procurar que estigui en una habitació tan aïllada com sigui possible dels estímuls externs. També cal habilitar una “zona segura” en algun racó on l’animal se senti còmode i acompanyat per les seves coses, com per exemple les seves joguines preferides i algun snack de llarga durada per rosegar i mantenir-se entretingut. A vegades el mateix transportí, pot servir de zona segura si l’animal si sent a gust ja de forma habitual. També ajuda a acomodar aquest espai amb tovalloles i mantes.
  • Hem de mantenir la calma en tot moment i intentar transmetre aquest estat mental a la nostra mascota sense exagerar i evitant fer-li un tracte especial fora del normal. A vegades les carícies poden reafirmar el seu estat d’ansietat, ja que ho poden relacionar amb un moment de perill que intentem amagar. No es tracta d’ignorar el seu malestar, sinó que entengui que no hi ha res del que s’hagi de preocupar. Cal que tinguem paciència i calma, ja que si nosaltres ens posem nerviosos, ell segurament s’hi posarà més.
  • A vegades, generar altres tipus de sorolls tolerables pel nostre gos i que ocultin el dels petards poden ajudar. Com per exemple la televisió, la música relaxant o fins i tot la nostra pròpia veu si estem en un estat de tranquil·litat i calma.
  • El consum de suplements alimentaris relaxants com el Canis Extra Calma i Relaxa (Nervis sans) de Naturavetal fomenten les funcions normals del sistema nerviós, aportant pau interior i millorant la concentració. Es pot donar suport a la calma i l’equilibri, la qual cosa pot ajudar el gos a manejar situacions estressants més fàcilment.
  • Les teràpies naturals com l’acupuntura o les Flors de Bach són molt útils per tractar els animals que ja de per si són nerviosos. A Empordà Caní oferim aquest dos tipus de teràpies, però en els dos casos és imprescindible contactar amb nosaltres prèviament per concertar una cita i analitzar cada cas en particular. A més, cal tenir en compte que els resultats no són immediats, sinó que són fruit d’un llarg període de tractament que es va adequant a les necessitats requerides en cada fase. Si s’aplica bé el tractament fins al final, els resultats són espectaculars!
  • En els casos més extrems, quan la nostra mascota es troba immersa en una fòbia que podria posar en risc la seva salut o portar-nos problemes en l’àmbit social i de convivència, és recomanable contactar amb un educador caní professional que pugui treballar amb el nostre gos uns mesos abans i que ens ensenyi com hem d’actuar correctament en cada situació. En cas de necessitat, pots contactar amb el servei d’Educació i Ensinistrament d’Empordà Caní omplint el formulari de contacte corresponent en el següent enllaç.
  • Per últim, també podem intentar parlar amb els nostres veïns perquè vagin a tirar els petards lluny de casa teva, però a vegades aquesta és l’opció més complicada d’aconseguir tot i que seria una de les més efectives. Lamentablement, nosaltres no us podem oferir cap tractament que ajudi als humans a comprendre aquesta situació perquè siguin conscients del mal que estan fent a la nostra mascota. En alguns casos hem vist que algunes persones han penjat cartells pel barri o en els seus balcons.

És molt important que visitis el teu veterinari de confiança en el cas que observis problemes que van més enllà del que seria normal en el teu gos, com podrien ser desmais, convulsions, nàusees, afogament, etc., perquè podrien ser els símptomes previs d’un problema de salut molt més greu, com ara una aturada cardíaca.

Per a més informació, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través de WhatsApp, trucant al +34 677 469 388 o omplint el nostre formulari de contacte.

També et pots subscriure al nostre Butlletí electrònic per mantenir-te informat per correu electrònic, o pots seguir-nos i contactar amb nosaltres a través de les xarxes socials Instagram i Facebook. Segueix-nos i comparteix!