Per què els cadells ho roseguen tot i fan forats al jardí?

Per què els cadells ho roseguen tot i fan forats al jardí?

Vols saber per què els cadells de gos ho roseguen tot, mosseguen, t’omplen el jardí de forats i fan entremaliadures contínuament?, doncs a continuació t’expliquem el motiu d’aquest comportament i alguns trucs per aprendre a canalitzar la seva energia.

Si acaba d’entrar un cadell a la teva vida i és la primera vegada que un ésser petitó, pelut i encantador passa a formar part de la teva família i a compartir els espais de la teva llar, hi ha certes coses que cal que tinguis en compte. Com per exemple que els cadells tenen una mandíbula carregada de dents, unes dents com agulles que frisen per ser utilitzades i que el cadell ha d’aprendre a fer servir.

Els gossos tenen una eina molt valuosa que els serveix per a múltiples funcions: la boca. Amb la boca agafen i deixen objectes, exploren textures, temperatures, gustos, olors…; asfixien, esquincen, estripen, destrossen, masteguen i engoleixen les “preses”; juguen, llepen, mosseguen, pessiguen, entrenen habilitats socials… Es tracta d’una eina multitasca molt important per a ells i que necessiten exercitar per tenir sempre a punt i en forma. 

Els cadells entre els 2 i 4 mesos d’edat, passen per una intensa etapa d’exploració del seu entorn que sol ser exasperant per als seus companys humans. Estan descobrint un món d’infinites possibilitats, de plantes excitants, objectes en moviment, olors inesperades i jocs de guerra. Tot això, els cadells, ho experimenten sobretot amb les dents i la mandíbula. A més, la necessitat d’investigar s’ajunta amb la necessitat d’aprendre a controlar la seva eina principal, i això comporta que facin moltes destrosses.

És molt important que tinguem en compte que els gossos són amorals. Això vol dir que no saben si estan fent quelcom bo o dolent. No tenen una ment maquiavèl·lica que es passa el dia observant-nos com reguem i cantem a les plantes per acabar pensant: “Ara que ja sé que aquesta planta és tan valuosa me’n menjaré una part i en rosegaré la resta mentre amb les potes li trec tota la terra. I quan acabi vomitaré sobre l’estora que hi ha davant de la televisió…, muahaha!“. En realitat el cadell deu pensar: “Què és això? Quin gust té? És comestible? Si em poso a excavar una mica per aquí, trobaré res interessant?…“.

Excavació en curs! No interferir, si us plau.

En aquesta etapa, que tant ens molesta, no podem reprimir les seves ganes de conèixer allò que l’envolta, perquè la necessitat d’investigar i explorar forma part del seu instint. És més, no ho hem de fer! A més, cal tenir en compte que si tot el dia l’estem renyant i castigant, deixarà de fer tot això només davant la nostra presència per por a ser castigat, però quan l’estímul que l’atemoreix i l’inhibeix, és a dir nosaltres, desapareix, el cadell es tornarà a sentir segur i anirà a explorar allò que li havíem vetat. Per tant, aquesta repressió només serveix perquè ens agafi por, desconfiï del nostre comportament incomprensible i malmeti el nostre vincle.

Aleshores, què hem de fer?

Primer de tot cal tenir paciència. Els forats del jardí es poden tapar quan acabi aquesta etapa. Les plantes es poden regenerar i la terra es pot recollir i tornar al seu lloc. 

Les úniques coses que podem fer són preparar la nostra casa per aguantar aquestes eventualitats i proporcionar al cadell altres vies d’escapament a les seves necessitats. Com per exemple sortir sovint a passejar i explorar carrers, parcs i boscos, fer jocs de rastreig i proporcionar-li joguines per rosegar i snacks. Tot això ho hem de fer gestionant el temps de l’activitat perquè no ho acabin avorrint. També ens hem d’acostumar a portar un mossegador o una pilota per a cadells per si el nostre gos té genètica de pasturatge i l’instint el crida a caçar-nos les cames i els peus quan ens posem a caminar. En aquests casos farem un so de disconformitat i li oferirem el mossegador tot reconduint la seva necessitat i ensenyant-li que la pell i la carn humana són…, delicades. En els casos en què s’hagi de deixar el gos sol a casa, les joguines que es poden farcir amb menjar són una molt bona distracció.

Molt important!
Si volem jugar amb el cadell i el mossegador ho hem de fer suaument, ja que encara té les dents de llet i si juguem bruscament li podem fer mal al cap, al coll, a la mandíbula o a les dents.

Durant aquests mesos hem d’estar preparats mentalment. Ens hem d’embolcallar d’un estat d’ànim zen i pensar que això només és una etapa: tot passa. Els cadells creixen molt de pressa i, si fem les coses bé i sabem reconduir les seves activitats i proporcionar-los motivacions i objectes adequats, en comptes de rosegar les potes de les taules o buscar-se ocupacions per exercitar-se i deixar d’estar avorrits, sabran canalitzar aquesta energia de manera no destructiva i cap a on ens interessa a nosaltres.

A Empordà Caní sabem que depèn de quines races i de l’entorn familiar, la gestió d’aquesta etapa es pot complicar o pot ser més dura del compte, a més, el que aprenguin en aquesta etapa afectarà en el seu comportament la resta de la seva vida. Per aquest motiu oferim un servei a domicili d’ensinistrament especial per a cadells enfocat, principalment, a la seva adaptació a la família i a la llar, entre moltes altres coses ;).

Per a més informació, pots consultar les seccions d’ensinistrament i assessorament del nostre lloc web o contactar amb nosaltres a través de WhatsApp, trucant al +34 669 465 618 o omplint el nostre formulari de contacte.
També et pots subscriure al nostre Butlletí electrònic per mantenir-te informat per correu electrònic, o pots seguir-nos i contactar amb nosaltres a través de les xarxes socials Instagram i Facebook. Segueix-nos i comparteix! 🙂

>> Subscriu-te al nostre butlletí electrònic! <<