Vols adoptar un gos?

Vols adoptar un gos?

Si el que vols és adoptar un gos, enhorabona!, en aquest article trobaràs una sèrie de recursos i eines per ajudar-te a escollir el millor candidat per a tu i la teva família. Comencem?

Tots sabem que els gossos són els nostres millors amics i s’han convertit en els nostres companys de vida més fidels. El gos pot ser aquella peça que ens falta per acabar de completar la nostra família i la clau que obre la porta de la nostra felicitat més completa.

I nosaltres, els humans, ens els mereixem? Tots coneixem quin és el motiu principal pel qual hi ha tants centres plens de gossos esperant per ser adoptats. Els abandonaments estan a l’ordre del dia i per més campanyes de conscienciació que es facin la situació no millora.

El motiu principal dels abandonaments és la irresponsabilitat de voler una mascota com si fos una joguina, i quan són cadells acabats de néixer són molt bufons i de seguida ens sentim seduïts per aquests animalons. El problema comença al cap de poques setmanes quan ens adonem que creixen molt de pressa i que requereixen una atenció i un manteniment constant, encara que estiguem estressats per la feina o que vulguem desconnectar per vacances.

Adoptar un gos és una experiència inoblidable a més de solidària, però aquesta decisió requereix una bona elecció per assegurar-nos que aquest gos adoptat anirà a la seva casa definitiva i no acabarà donant voltes sol, sense família i tornant al centre d’acollida.

Com puc saber quin és el candidat de gos a adoptar més adequat per a mi i la meva família?

 • El primer que has de fer és plantejar-te quin és el teu ritme i tipus de vida.
  Aquesta és una qüestió molt important a tenir en compte per garantir el benestar de totes les parts implicades, és a dir, el gos nouvingut i la seva nova família humana. Per exemple, si només disposes de temps per passejar-lo una estona abans d’anar a treballar i una altra estona abans d’anar a dormir, aleshores necessites adoptar un gos d’energia molt baixa. En canvi, si disposes de moltes hores al dia per passejar, treballar amb ell o jugar; aleshores pots buscar un candidat amb energies més altes.
 • Tenir en compte l’edat que ha de tenir el candidat més adequat segons les teves necessitats i capacitats.
  Segons la resposta que obtinguis del primer punt a tenir en compte, ja et pots fer una idea aproximada de l’edat que ha de tenir el gos que més s’adapta a tu. Si vius sol i pots dedicar-li temps, qualsevol mena de gos es pot adaptar bé. Si tens família amb mainada, un cadell pot ser molt satisfactori perquè entre tots el podeu educar correctament i amb els fills es poden entendre molt bé des del primer dia, ja que tots volen jugar. En canvi, si la mainada és molt petita, un gos adolescent no serà tan adequat perquè aquest té moltíssima energia i jugant els hi pot fer mal, i la mainada pot agafar por a la seva mascota. Per altra banda, si ets una persona gran, un gos d’edat avançada amb una energia baixa i necessitat de companyia i atenció seria la millor opció pels dos, a més d’un regal per l’animal. Perquè ell també vol viure aquesta fase de la vida en un lloc còmode, agradable, segur i acompanyat.
 • La higiene del gos i el seu manteniment és un aspecte més a tenir en compte a l’hora d’adoptar.
  Els gossos de pèl curt porten poca feina i en 4 visites l’any a la perruqueria en tenen prou.
  Els de pèl llarg necessiten raspallar diàriament i requereixen alguna visita més a la perruqueria, aproximadament cada dos mesos.
  Els gossos de doble capa necessiten un raspallat diari i a la perruqueria s’hi estan més estona perquè és necessari treure tota la llana. A més, aquests fan unes quantes mudes a l’any i t’omplen la casa de pèl.
  Els de pèl dur o arrissat no muden i no deixen anar pèl, però són els que porten més feina a la perruqueria, ja que el seu manteniment s’ha de fer manualment i les sessions són molt més llargues. Tanmateix, són ideals per a persones al·lèrgiques pel fet de no deixar anar pèl.
  Els gossos amb moltes arrugues a la pell requereixen una neteja d’aquestes diària per evitar èczemes i infeccions a la pell.
 • Si vols evitar fer moltes visites al veterinari, has de saber que:
  Els gossos albins tenen tendència a tenir problemes de pell.
  Els gossos com els teckels cal evitar que pugin i baixin habitualment escales, cadires, sofàs, etc. perquè poden tenir greus problemes a l’espina dorsal.
  Els gossos de morro xato poden tenir greus problemes respiratoris, sobretot a l’estiu.
  Els gossos potents com el pastor alemany, pastor belga malinoise, pastor holandès, pitbull… cal canalitzar molt bé la seva energia, tenir sessions d’ensinistrament habitualment i un bon lideratge per evitar una mala gestió de l’energia i que, això, desemboqui a agressions i baralles que comportin greus ferides.
 • Si el que vols és adoptar un gos amb problemes físics…
  En aquest cas cal tenir la casa adequada per adoptar-lo o adaptar-la abans que vingui a viure amb tu. Per exemple, si té problemes per caminar, la nova llar hauria de ser de planta baixa o amb ascensor, i amb terra que no rellisqui. Si es tracta d’un gos amb problemes de visió, és recomanable que no hi hagi gaires objectes per casa que dificultin la seva mobilitat, i que les voreres del carrer que siguin amples.
 • Molt important a tenir en compte si tens fills i/o altres animals a casa!
  En el cas que de tenir fills a casa, si s’adopta un cadell cal tenir en compte que s’haurà d’educar a la mainada, per adaptar-se a la nova situació familiar, i també al cadell nouvingut. Els nens han de saber que no poden utilitzar el cadell com a una joguina, ja que es tracta d’un ésser viu amb sentiments igual que els humans.
  Si es tenen altres animals a casa, com poden ser gats, ocells, conills, etc. és recomanable evitar l’adopció de gossos de caça. Encara que els gossos caçadors que estan en centres d’adopció sigui perquè són mal caçadors o tenen por als trets de les escopetes, segueixen mantenint el seu instint.

On puc adoptar un gos i com fer-ho de la manera més correcta?

Nosaltres et recomanem que triïs un centre d’acollida que estigui a prop de casa teva. D’aquesta manera, si hi trobes el gos més adequat per a tu, podràs anar-hi cada dia per passejar-lo, alimentar-lo i per tenir-ne cura durant un temps i, així, anar creant un vincle que et permeti anar veient el seu caràcter real. Ja que aquests gossos poden tardar de 15 a 60 dies a agafar la suficient confiança i seguretat amb tu per a mostrar-te com són realment.

Amb aquesta guia pretenem transmetre una sèrie de coneixements que cal tenir en compte a l’hora d’adoptar un gos i, així, millorar la vida d’aquests peluts necessitats i evitar que es generin més abandonaments.

Adoptar un gos és una gran responsabilitat, però també és una experiència molt bonica, gratificant i socialment responsable.

A Empordà Caní som conscients que escollir el candidat perfecte que s’adapti a la nostra família no és una tasca fàcil, per aquest motiu oferim un servei d’assessorament per a l’adopció per acompanyar-te en tot aquest procés i ajudar-te a escollir el millor candidat per a tu. A més, també oferim un servei d’ensinistrament especial per a adopcions on ensenyem, al gos i als propietaris, a adaptar-se a la nova situació familiar i a conviure junts i amb harmonia.


Per a més informació, pots consultar les seccions d’ensinistrament i assessorament del nostre lloc web o contactar amb nosaltres a través de WhatsApp, trucant al +34 669 465 618 o omplint el nostre formulari de contacte.
També et pots subscriure al nostre Butlletí electrònic per mantenir-te informat per correu electrònic, o pots seguir-nos i contactar amb nosaltres a través de les xarxes socials Instagram i Facebook. Segueix-nos i comparteix!

>> Subscriu-te al nostre butlletí electrònic! <<